Архів

Покази відбуватимуться у кінотеатрі «Жовтень» (вулиця Костянтинівська, 26, Київ). Фільми демонструються мовою оригіналу із українськими та англійськими субтитрами.
Історія української комедії

Добірка кінокласики від Київського тижня критики «Історія української комедії». Це шість гумористичних стрічок від 1929 до 1994 року. До списку ввійшли як добре знайомі українцям фільми, так і відносно недавні знахідки, які тривалий час були недоступні для перегляду. Програма створена спільно з Довженко-Центром.

Українські Ґала-прем’єри

Національні прем’єри нових українських стрічок,  які вже встигли голосно прозвучати на міжнародних майданчиках. Перший ігровий український фільм у міжнародному конкурсі Санденсу, цьогорічний учасник Канн, а також призер Венеційського кінофестивалю.

Програма «Фокус: Україна — Велика Британія»

Шість прем’єр сучасних гітів українського та британського кіно. Куратори фестивалю обрали для програми три стрічки, які найкраще дають уявлення про стан британського кінематографу. З іншого боку, команда кінокритиків з Великої Британії обрала три фільми, що відображають український кінопроцес, із його жанровими та авторськими пошуками.

Британська сторона представлена членами кінематографічної секції асоціації UK Critics' Circle: віцепрезиденткою FIPRESCI (Міжнародної федерації кінокритиків) Рітою Ді Санто, журналістом і засновником першого британського електронного журналу про кіно Shadows on the Wall Річем Клайном, а також журналісткою, телеведучою та письменницею Карен Крізановіч

Міжнародна програма

Міжнародна секція традиційно поєднує свіжі гіти з найбільших світових кінофестивалів. Цього року в добірку ввійшли сім стрічок із програм Канн і Берлінале.

Фільм письменниці
Фільм письменниці
So-seol-ga-ui Yeong-hwa
Країна: Південна Корея Рік: 2022 Хронометраж: 94 хв. Жанр: драма Режисер: Хон Сан Су
Одного чудового ранку
Одного чудового ранку
Un beau matin
Країна: Франція, Велика Британія, Німеччина Рік: 2022 Хронометраж: 112 хв. Жанр: мелодрама Режисер: Міа Хансен-Льове
Корсет
Корсет
Corsage
Країна: Австрія, Люксембург, Німеччина, Франція Рік: 2022 Хронометраж: 115 хв. Жанр: Біографічна історична драма Режисер: Марі Крютцер
Земля Бога
Земля Бога
Vanskabte land
Країна: Данія, Ісландія, Франція, Швеція Рік: 2022 Хронометраж: 138 хв. Жанр: драма Режисер: Глінур Палмасон
Трикутник смутку
Трикутник смутку
Triangle of Sadness
Країна: Швеція, Франція, Велика Британія, Німеччина, Туреччина, Греція Рік: 2022 Хронометраж: 150 хв. Жанр: драматична комедія Режисер: Рубен Естлунд
Час Армагеддону
Час Армагеддону
Armageddon Time
Країна: США, Бразилія Рік: 2022 Хронометраж: 115 хв. Жанр: Coming-of-age драма Режисер: Джеймс Ґрей
Мовчазні двійнята
Мовчазні двійнята
The Silent Twins
Країна: Польща, Велика Британія, США Рік: 2022 Хронометраж: 113 хв. Жанр: драма Режисер: Аґнєшка Смочиньска
Gamechangers

2022 рік стає роком фундаментального зламу — не лише в Україні, але й у цілому світі. І ми в цьому процесі не є об'єктами або пасивними спостерігачами. Ми є тими, хто змінює правила гри. Тож цьогоріч наша ретроспективна програма натхненна Україною як gamechanger.


Gamechangers — програма, яка присвячена фільмам та режисер(к)ам, які змусили світ по-іншому подивитись на свої країни та на їх кінематографії. Іран, Данія, Нова Зеландія, Румунія та Тайвань не будуть першими країнами, про які згадає пересічний глядач у зв'язку з кіно. Але фільми, які ми представимо в програмі, змінили гру, вписали не лише цих кінематографістів, але цілі спільноти, з ними пов'язані, у великий світ кіно. 


Шостим фільмом ретроспективної програми буде «Ім'я: Кармен» Жана-Люка Годара — у пам'ять про видатного режисера, який став для багатьох уособленням перманентної революції та надихав змінювати кіно.

Дискусії

У суботу, 22 жовтня, о 14:00 в конференц-залі кінотеатру «Жовтень» пройде захід «Творення є акт волі. KIНO-KOЛО» — творча дискусія щодо актуальності українських друкованих мистецьких медіа. Подія присвячена відновленню часопису «КІНО-КОЛО» — профільного видання про українське кіно та кіновиробництво.


Культовий журнал виходив у світ 11 років, з 1997 до 2008. На Київському тижні критики, після 14-річної паузи, редакція презентує концепцію першого номера відродженого «КІНО-КОЛА» — «Україна в огні». Випуск буде присвячений українському кіно в часи війни. До журналу увійдуть матеріали українських кінематографістів та кінокритиків, що продовжують свою діяльність під час війни і безпосередньо на війні.


Спікери:

  • Володимир Войтенко, кінокритик, засновник та головний редактор часопису «КІНО-КОЛО».
  • Ганна Шерман, директорка Видавничого дому «Антиквар», головна редакторка журналу «Антиквар».
  • Сергій Тримбач, автор, сценарист.
  • Сергій Васильєв, театральний критик, журналіст, редактор.
  • Олена Гончарук, в. о. директора Довженко-Центру.
  • Денис Іванов, продюсер, кінодистриб’ютор, культурний менеджер, засновник кінокомпанії «Артхаус Трафік».
  • Андрій Різоль, генеральний директор компанії «ВАВІЛОН», голова Асоціації «Сприяння розвитку кінематографу в Україні — дивись українське!».
  • Валентин Васянович, кінорежисер, сценарист та продюсер.
  • Олесь Санін, кінорежисер, продюсер, віцепрезидент Національної академії мистецтв України.


В понеділок, 24 червня, о 13:50 в залі «Кіноман» кінотеатру «Жовтень» відбудеться дискусія «Історична пам’ять і український міф».


З 2014 року в суспільстві ведуться розмови про те, яким є український міф, українські наративи, український пантеон героїв. Водночас ми говоримо і про те, якою є історична пам'ять — про що ми пам'ятаємо і як, що нам у цьому допомагає або заважає. Сучасна культура та інституції, з нею пов'язані, є операторами пам'яті та теж мають стосунок до творення або реконструкції українського міфу. Як вони це роблять і який наратив транслюють? Чи суперечать поняття «історична пам'ять» та «національний міф» одне одному в українському контексті?


Спікери:

  • Ігор Козловський — вчений, релігієзнавець, кандидат історичних наук, письменник, громадський діяч.
  • Євген Стасіневич — літературний критик і літературознавець. Популярний лектор, теле- та радіоведучий, куратор мистецьких проектів.
  • Людмила Губіанурі — директорка Літературно-меморіального музею М. Булгакова у Києві.
  • Володимир Бородянський — медіаменеджер, телепродюсер, політичний і громадський діяч.
  • Модеруватиме дискусію Олена Чиченіна — журналістка та кінокритикиня.


Вхід на події дискусійної програми вільний.