Архів

Фільми демонструються мовою оригіналу з українськими та англійськими субтитрами. All screening are in original language with English and Ukrainian subtitles.
Дивні дні

Ретроспективна програма цього року носить назву «Дивні дні» (Strange Days, як у пісні The Doors) та містить науково-фантастичні фільми всесвітньо відомих режисерів. Ці стрічки показують дивний новий світ людини в умовах (анти)утопій, наукового прогресу або надзвичайних ситуацій. У рік, коли весь світ задається питанням, як нам вижити посеред зміни клімату, пандемії та поліцейського свавілля, фільми програми запропонують на нього відповіді.

Фокус: Україна-Франція

Цьогоріч команда відбірників фестивалю розширилась – до програми «Фокус: Україна-Франція» долучились три французькі кінокритики. Так київський «Тиждень критики» почав дружбу з каннським. Три фільми, відібрані французькими колегами, в той чи інший спосіб розповідають про війну та образи суспільств, у яких ми або живемо, або можемо опинитись. Стрічки, які відібрали українські критики, – ревізіоністські: це антигеройська драма про супергероя, перегляд шаблонів мелодрами та постколоніальний погляд на війну в Алжирі. Прогнози на непевне майбутнє та зсув оптики – головні теми 2020 року.

Міжнародна програма

Як і завжди, у міжнародній програмі – фільми-призери та учасники світових кінофестивалей – Санденсу, Берлінале, Роттердама, Торонто і Венеції. Ці фільми рефлексують кризи маленькі і великі, персональні трагедії і революції, анатомію творчості та людських стосунків, експериментують із жанрами і роблять екскурси в історію кіно, літератури та – ширше – культури.

Дискусії

Презентація: Найкращі українські фільми в історії

25 жовтня, неділя, 13:00

Онлайн-дискусія на сторінці facebook.com/kyivcriticsweek

Вхід вільний

Презентація рейтингу 100 найкращих українських фільмів всіх часів, організованого Національним центром Олександра Довженка в співпраці зі Спілкою кінокритиків України. В рамках презентаціі вібудеться обговорення масштабного опитування представників(-ць) української та міжнародної кінокритичної спільноти, а також публічна дискусія про історію національного кінематографа, методи його дослідження та місце в контексті української історії та культури. Що сьогодні ми знаємо про наше кінематографічне минуле? Чи варто в 21 столітті переосмислювати творчість таких корифеїв як Довженко та Вертов? І що, взагалі, сучасний кіноглядач знає про золоті роки українського кіно?

Учасники: Володимир Войтенко (голова Спілки кінокритиків України), Олександр Телюк (керівник кіноархіву Довженко-Центру), Ольга Буряк (менеджерка з мультимедіа Довженко-Центру).

Модератор: Станіслав Битюцький.


Нова реальність: кіно під час пандемії

26 жовтня, понеділок, 20:00

Онлайн-дискусія на сторінці facebook.com/kyivcriticsweek

Куратори Київського тижня критики розмірковують про кіно у турбулентному 2020 році: вимушений перехід в онлайн, зміна фестивальних форматів та зупинка виробництва змінили ландшафт кіноіндустрії. Чи виграє від цього глядач? Яку роль відіграватиме великий екран та колективний перегляд у постпандемічні часи? Та що чекає на кіно у майбутньому?

Учасники: Дарія Бадьйор, Сергій Ксаверов, Анна Дацюк, Станіслав Битюцький, Лео Соесанто, Жульєт Гоффар, Олів'є Пеліссон.